Priča o vinu – IN VINO VERITAS

Vino jeono što spaja sunce, nebo, zemlju, vodu, razne ljude i sudbine sa vama preko vaših čula. Čitava svjetska geografija umotana je u bocu vina, sve klimatske promjene, brojne zakonske odrednice i načini da se prevaziđu. Znoj, trud i snovi, nade radnika u vinogradu, vinara, trgovaca, sve je u svakom gutljaju koji progutate. Zato vino nije piće već hrana. Hrana za dušu, ali i istinska hrana onog težaka koji je dnevničio za bocu vina kad se smatralo da ako imaš bocu vina, ne moraš drugo jesti, preživjećeš!

Istina je u vama, odabir vina je vaša istina.

Pošto je staro hiljadama godina vino je prepuno mitova. Veliki broj njih odnosi se na neke od prethodnih epoha, poput onog – vino je bolje što je starije! Da, možda ili ne – sva tri odgovora su tačna, jer u toj tvrdnji ima taman toliko istine koliko na svjetu ima starih boca vina koje je još u punoj snazi. Vino je tečnost, čuva se u boci i ma koliki sloj prašine bio na njoj ne znači da je zbog toga dobro. Čak ni ime vinarije, apelacija vinograda, reputacija, vrhunska berba, ekskluzivna etiketa, ništa ne garantuje da je u boci suho zlato. Uostalom, toliko puta se dogodilo da kada se neka arhivska boca otvori, čak i najčuvenijih svjetskih proizvođača, u čaši dobijete samo – staro vino koje je nekada sigurno bilo bolje nego sad! I to drastično.

Vinska priča neprestano evoluira, pulsira poput pravog živog organizma. Zato, u potrazi za vašim omiljenim vinom, brzo će te doći do zaključka kako je istina o vinu uvijek negdje na sredini, ali prije svega u vama! Svemu možete naći manu, ali i vrlinu. Usredsredite se na ovo drugo i shvatićete da i vina koja ste smatrali prosječnim mogu da budu odličan izbor u pravom trenutku i uz pravo društvo.

Vinski svijet sastavljen je od toliko nepoznatih i detalja, upetljano je toliko ruku u tu priču, da imate još jedan život ne bi bilo dovoljno da ga istražite. Milioni vinarija, vinskih etiketa sa svih meridijana nas okružuje, a posredstvom savremenih komunikacija, mudre riječi vinskih stručnjaka i znalaca dostupne su u svakom trenutku na svakom mjestu. Čitava industrija proizvođača i interpretatora vinskih opisa vreba iz hardvera i softvera mobilnih uređaja i umjesto da vam bude jasnije i lakše za razumjevanje, bijeli šum se uvlači u nepca i među receptore. Vinska džungla odjekuje od izmješanih glasova vinskih kritičara, somelijera, novinara, sudija, a hor je zaglušujući. Ko još ima pravo na sopstveno mišljenje? Da li je budućnost u „gluhim sobama“ za ispijanje vina? Za sad postoji jedan validan test normalnosti: Naspete čašu nepoznatog vina, srknete, sviđa vam se? Test je obavljen, ako ste u stanju da date odgovor sviđa mi se ili ne, vi niste robot!

Mnogo se priča o uparivanju hrane i vina. Razmjere te globalne histerije prijete da prevaziđu pojedinačnu važnost vina, pa i hrane. Ne dozvolite da vas histerija & misterija uparivanja impresionira do te mjere da više niste sigurnu kakav je vaš ukus! Pogledajte vinsku kartu, ako je nezanimljiva, možda pivo bude dobitna kombinacija. Nije sramota, ne insistirajte na vinu uprkos navaljivanju somelijera ili još češće kelnera.

Podjela vina i njihovo razvrstavanje

VINO ZA POČETNIKE

1. Prvi vinski koraci
2. U vinogradu je istina
3. Poruka u boci
4. U koži vinogradara i vinara
5. Vino po važem izboru, ukusu

Prema kvalitetu razlikuju se:

– stona vina
– stona vina s oznakom kontrolisanog porjjekla
– kvalitetna vina s oznakom kontrolisanog porjjekla
– vrhunska vina s oznakom kontrolisanog porjjekla
– predikatna vina
– arhivska vina
– specijalna vina
– pjenušava vina

Prema sadržaju šećera vina se dijele na suha, polusuha, poluslatka i slatka vina, a prema boji na bijela, roze i crvena.

Stono vino je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa vinove loze. Stono vino ne može nositi oznaku sorte.
Stono vino s oznakom kontrolisanog porijekla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa koje potiču iz jedne vinogradarske regije.

Kvalitetno vino s oznakom kontrolisanog porijekla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa koja potiču iz jedne vinogradarske podregije s izraženim kvalitetnim organoleptičkim svojstvima značajnim za ekološke uslove i sorte određene vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja čiju oznaku nosi, koje je odnjegovano u toj podregiji.
Vrhunsko vino s oznakom kontrolisanog porijekla je vino proizvedeno od određene sorte ili grupe sorti grožđa koje potiču iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s izrazito izraženim kvalitetnim, specifičnim organoleptičkim i hemijskim svojstvima značajnim za ekološke uslove položaja i sorte, odnosno grupe sorti grožđa. To vino mora biti i odnjegovano i punjeno u boce u vinogradarskom vinogorju koji obuhvata određeni položaj.

Ako vino nosi oznaku sorte, mora biti proizvedeno od najmanje 85% grožđa sorte čije ime nosi.
Predikatna vina su vina koja u izuzetnim godinama u posebnim uslovima dozrjevanja, načina berbe i prerade daju poseban kvalitet, a moraju biti proizvedena samo od grožđa preporučenih sorti za pojedino vinogorje.

Predikatna vina su:

– Kasna berba – vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano u stanju potpune zrelosti i čiji mošt ima najmanje 94° *Oechsla.
– Izborna berba – vino proizvedeno isključivo od brižno izabranog grožđa, čiji mošt sadrži najmanje 105° Oechsla.
– Izborna berba bobica – vino proizvedeno od prezrelih ili plemenitom pljesni napadnutih bobica čiji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla.
– Izborna berba prosušenih bobica – vino proizvedeno od prosušenih bobica čiji mošt sadrži najmanje 154° Oechsla.
– Ledeno vino – vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7°C i prerađeno u smrznutom stanju, a čiji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla.
Arhivsko vino je vino koje se u podrumskim uslovima čuva duže od njegovog optimalnog zrenja, a najmanje pet godina od dana prerade grožđa u vino, od čega najmanje tri godine u boci.
Specijalna vina su vina dobijena posebnim načinom prerade grožđa, mošta ili vina bez dodatka ili s dodatkom određene količine vinskog alkohola, vinskog destilata, šećera, koncentrisanog mošta i mirišljavih ili drugih dopuštenih sastojaka biljnog porijekla.

Specijalna vina su:

– desertno vino,
– likersko vino,
– aromatično vino.

Pjenušava vina su vina koja uz ostale određene sastojke sadrže i povećanu količinu ugljen-dioksida, zbog kog se pri otvaranju boce razvija obilna pjena.
U pjenušava vina ubrajaju se prirodno pjenušava i gazirano pjenušava vina.

*Oechsla je skala za utvrđivanje zrelosti grožđa i količine šećera u moštu

🍷Kupinovo vino kao lijek – recept za pravljenje i ljekovita svojstva 🍷

🍫🍷 Zagrijte se u hladnim danima uz čokoladno vino – How to make chocolate wine? (RECEPT) 🍫🍷

YOUTUBE: zDRAVE TRAVE 🌿🌸 Da biste znali kada je izašao novi video kliknite na zvonce 🔔 desno i subscribirajte se ( PRETPLATITE SE ) na kanal !!! 🌸 🌿 YOUTUBE: https://www.youtube.com/@zdravetrave NAPOMENA: Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovom kanalu nije zamjena za informisani medicinski savjet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje prije nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom! „Više vrijedi lijek koji održava zdravlje, nego onaj koji istjeruje bolest.“ 🌸 Zavirite u mirisne pupoljke Vašeg zdravlja 🌸 HVALA ŠTO ME PRATITE !

Related Posts