Da li znate legendu o cvijetu mimoze?

Mimoza je biljka koja potiče iz Australije. Interesantna je po tome što svoju ljepotu pokazuje samo kada je sve oko nje mirno, pri najmanjoj smetnji sklapa listiće i treba joj 15 do 20 minuta da ih ponovo otvori.

Legenda o mimozi govori da je nekada davno u Australiji blizu okeana živio ljubavni par koji se puno volio. Mladić, sin ribara je bio lijep sa sjajnom crnom kosom i čudesno inteligentan. Njegova djevojka koja je bila mnogo lijepa, plemenita i voljela žutu boju poticala je iz aristokratske porodice. Ali, porodica je primoravala djevojku da se uda za vojvodu. Poslije mnogih primjedbi i ubjeđivanja ona popušta i udaje se za vojvodu. Razočarani mladić napušta okean i ribarenje, i odlazi u planinu da radi kao čuvar šume, kako bi zaboravio svoju ljubav. Ali, čim je mladić zakoračio u šumu izbija veliki požar. On spašava šumu uprkos opasnosti i strada u požaru. Čuvši vijest o mladiću djevojka bježi od muža u planinu gdje zatiče njegovo izgorjelo tijelo. Ona umire pored svog voljenog, a od tog vremena na mjesto gdje je umro ljubavni par pojavljuje se lijepo mirisno žuto cvijeće, mimoza.

Mimoza je značajan simbol kod mnogih naroda. Ona je simbol žene, emancipacije, slobode i osjećajnosti. U Italiji, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama ovaj cvijet se vezuje za Međunarodni dan žena, 8. mart kada se ženama poklanja buket ovog žutog cvijeća. Mimoza je također simbol raskoši i moći. Ona označava poštovanje, donosi sreću u poslu i podstiče ljubav i ljubaznost. U govoru cvijeća ovaj cvijet znači poruku vjerne ljubavi.

Od 1967. godine u Herceg Novom se tradicionalno slavi Festival mimoze koji se obilježava u mjesecu februaru.

Volite li i vi ovaj prekrasni cvijet? Možda ste ga dobili od neke posebne osobe, za neki poseban dan?

YOUTUBE: zDRAVE TRAVE 🌿🌸 Da biste znali kada je izašao novi video kliknite na zvonce 🔔 desno i subscribirajte se ( PRETPLATITE SE ) na kanal !!! 🌸 🌿 YOUTUBE: https://www.youtube.com/@zdravetrave NAPOMENA: Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovom kanalu nije zamjena za informisani medicinski savjet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje prije nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom! „Više vrijedi lijek koji održava zdravlje, nego onaj koji istjeruje bolest.“ 🌸 Zavirite u mirisne pupoljke Vašeg zdravlja 🌸 HVALA ŠTO ME PRATITE !

Related Posts