Ovaj čaj je moguće piti svakodnevno, u većim količinama. Odličan je za situacije u kojima želite da izbjegnete miris crnog luka, a iskoristite sva ljekovita svojstva ove biljke.
🧅 Kako ga pripremiti:
Glavicu luka srednje veličine isijecite na četiri dijela i prelijte sa tri šoljice vode. Ako luk nije prskan, može se isjeći zajedno s ljuskom kako bi bio što djelotvorniji. Potom ostavite da se kuha na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procijedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se takođe može zasladiti i medom.
Raskuhan luk možete kasnije upotrijebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je djelotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje grlobolje, čišćenja pluća, prehlade i gripa.
📎 Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Prema preporuci Rudolfa Brojsa, čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedelje, ali je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera
📎 Ovaj čaj dobar je i za detoksikaciju i jačanje tijela, te za cjelokupno naše zdravlje organizma.
Pripremite ga i vi
🌼🍀🌼 Šta sve liječi crni luk i kako se koristi kao lijek? – Ljekovita svojstva crnog luka 🌼🍀🌼