Ovaj Äaj je moguÄe piti svakodnevno, u veÄim koliÄinama. OdliÄan je za situacije u kojima želite da izbjegnete miris crnog luka, a iskoristite sva ljekovita svojstva ove biljke.
š§
Kako ga pripremiti:
Glavicu luka srednje veliÄine isijecite na Äetiri dijela i prelijte sa tri Å”oljice vode. Ako luk nije prskan, može se isjeÄi zajedno s ljuskom kako bi bio Å”to djelotvorniji. Potom ostavite da se kuha na laganoj vatri dok polovina teÄnosti ne ispari, procijedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog Äaja je slatkast i prijatan, a prema želji se takoÄe može zasladiti i medom.
Raskuhan luk možete kasnije upotrijebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima. Ovaj Äaj prvenstveno je djelotvoran protiv kaÅ”lja, a možete ga koristiti i za ublažavanje grlobolje, ÄiÅ”Äenja pluÄa, prehlade i gripa.
š Kod ovih bolesti Äaj je u najveÄem broju sluÄajeva dovoljno piti 2-3 dana. Prema preporuci Rudolfa Brojsa, Äaj od luka koristi se kod srÄane i bronhijalne astme. Kod težih sluÄajeva astme i bronhitisa Äaj treba piti 2-3 nedelje, ali je moguÄe i ÄeÅ”Äe kako bi se potpuno oÄistile bronhije i pluÄa. Za astmatiÄare uz ovaj se Äaj preporuÄuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo Å”eÄera
š Ovaj Äaj dobar je i za detoksikaciju i jaÄanje tijela, te za cjelokupno naÅ”e zdravlje organizma.
Pripremite ga i vi
š¼šš¼ Å ta sve lijeÄi crni luk i kako se koristi kao lijek? – Ljekovita svojstva crnog luka š¼šš¼