Znate li priču o pomfritu?

PERU 🇵🇪 Da li znate da u Peruu i Boliviji odakle potiče, postoji oko 4000 vrsta krompira. Da li ste znali da je u Evropi krompir smatran za đavolju biljku i znate li priču o pomfritu? 

 – Nakon Španije u XVI vijeku, vijek kasnije krompir je iz Južne Amerike prvi put stigao u Pariz. Ubrzo, vlasti su ga proglasile đavoljim biljem i izazivačem bolesti. Francuski parlament, 1748. izdao je naredbu o potpunom prekidu gajenja krompira u Francuskoj, jer – kako su ustvrdili – izaziva gubu. 

– Krompir počinju da stavljaju u svinjske pomije, dok se sredinom XVIII vijeka protiv toga nije pobunio farmaceut amater, Antoan Parmantje, koji je hemijski analizirao krompir i utvrdio da je krompir hranjiv, siguran za konzumiranje, lak za sadnju i ne zahtjeva dodatni rad. Iako ga nisu slušali, dosjetio se kako da uz pomoć obrnute psihologije dokaže Francuzima da je krompir zdrav i siguran za jelo. 

– Parmantje je dobio dozvolu da na jednom dijelu kraljevske bašte van zidina, posadi krompir, i okolo postavi stražu. Stražarima je rekao, da kada naiđu siromasi koji su kod palate često tražili hranu koja se bacala, da im stražari umjesto toga daju da uđu u polje s krompirom i uberu koliko im treba. Na taj način, krompir je ušao u široku upotrebu u Francuskoj.

 – Ne zna se tačno ko je izmislio pomfrit (na engl. French fries), ali se zna da se to desilo u Parizu, u XVIII vijeku. Pomfrit je u to vreme stigao i do SAD-a, kada je tadašnji ambasador SAD-a u Francuskoj, potonji predsjednik Tomas Džeferson, boraveći u diplomatskoj misiji probao krompiriće. Po povratku u Ameriku, dao je instrukcije svom ličnom kuharu kako da spremi pomfrit, koji je ubrzo postao popularan i u Americi. Tako se krompir iz Amerike obreo u Evropi, a zatim vratio nazad u Ameriku.

YOUTUBE: zDRAVE TRAVE 🌿🌸 Da biste znali kada je izašao novi video kliknite na zvonce 🔔 desno i subscribirajte se ( PRETPLATITE SE ) na kanal !!! 🌸 🌿 YOUTUBE: https://www.youtube.com/@zdravetrave NAPOMENA: Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovom kanalu nije zamjena za informisani medicinski savjet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje prije nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom! „Više vrijedi lijek koji održava zdravlje, nego onaj koji istjeruje bolest.“ 🌸 Zavirite u mirisne pupoljke Vašeg zdravlja 🌸 HVALA ŠTO ME PRATITE !

Related Posts